HomeService en OnderhoudWinterbanden

Winterbanden

Waarom een winterband?Als je het hebt over verkeersveiligheid dan spelen winterbanden met hun diepere en grovere profiel in de herfst en winter een grote rol. Want al bij een temperatuur van 7 ˚C en lager presteren winterbanden beter dan zomerbanden. De samenstelling van het rubber, ook wel ‘compound’ genoemd, zorgt bij lagere temperaturen voor zowel meer grip als comfort. Daarvoor hoeft het dus niet eens te regenen, ijzelen of te sneeuwen.

Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, kiezen wel steeds meer automobilisten voor zekerheid en wisselen ze jaarlijks hun banden om. Enerzijds vanwege de veiligheid, anderzijds vanwege de verplichting in andere Europese landen. In sommige landen bestaat het risico op een boete en/of strafrechtelijke vervolging en (mede)aansprakelijkheid bij ongelukken, als geen gebruik gemaakt wordt van winterbanden bij een winterse omstandigheid. In het schema in de folder (onderaan deze pagina) staat de regelgeving per land aangegeven.

 

Winterbandenplicht

Zoals aangegeven op in het overzicht dat u onderaan deze pagina kunt downloaden geldt in een aantal Europese landen een winterbandenplicht. In sommige landen zijn winterbanden verplicht in een bepaalde periode, in andere landen geeft een verkeersbord de verplichting aan en in een aantal landen geldt de winterbandenplicht bij winterse omstandigheden. Van winterse omstandigheden is in ieder geval sprake bij sneeuw, ijzel of gladheid. Let op: er kan in de bergen ook sprake zijn van winterse omstandigheden buiten de wintermaanden. Hat aanpassen aan winterse omstandigheden geldt niet alleen voor de banden, maar ook voor de uitrusting van de auto zoals de ruitenwisser- en de koelvoeistof. BOVAG adviseert daarom om ieder jaar aan het begin van de herfst de auto ‘winterklaar’ te laten maken. Een bij BOVAG aangesloten autobedrijf controleert niet alleen de vloeistoffen en wisselt de banden, maar checkt ook de accu en de verlichting.

Sneeuwkettingen

In een aantal Europese landen is het verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben. De verplichting verschilt van land tot land: soms zijn sneeuwkettingen gedurende een bepaalde periode verplicht, soms wordt het aangegeven door een verkeersbord. Wie op goede winterbanden rijdt, hoeft pas sneeuwkettingen te monteren als er overmatige aangereden sneeuw ligt. Bij het gebruik van sneeuwkettingen gelden snelheidsbeperkingen en sneeuwkettingen zijn niet toegestaan op doorgaande, schone wegen, aangezien ze het wegdek kunnen beschadigen.

Hoe herkent u een winterband?

Een winterband is herkenbaar aan het sneeuwvloksymbool en de aanduiding M+S (Modder + Sneeuw) op de band. Vorig jaar is het sneeuwvloksymbool officieel erkend door de Europese Unie en op termijn zal het de aanduiding M+S gaan vervangen. Dit betekent dat nu nog álle banden met een M+S markering (inclusief 4x4 en SUV-banden) juridisch gezien als winterband worden beschouwd. Echter, in de praktijk presteren banden met alleen een M+S-codering onder winterse omstandigheden aanzienlijk minder. Ook voor SUV’s en 4x4-voertuigen zijn banden met een sneeuwvloksymbool verkrijgbaar. Banden met het sneeuwvloksymbool voldoen aan Europese praktijkproeven voor grip op aangereden sneeuw. Ze hebben veel meer tractie op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool. BOVAG adviseert dan ook bij voorkeur banden te kiezen die voorzien zijn van zowel de markering M+S als het sneeuwvloksymbool.

Maximumsnelheid van winterbanden

Soms worden winterbanden gemonteerd die een lagere maximumsnelheid hebben dan de maximumsnelheid van het voertuig zelf. Dit moet aan de eigenaar van het voertuig kenbaar worden gemaakt met behulp van een snelheidssticker op het dashboard. De maximumsnelheid van de winterband is ook zichtbaar op een snelheidssymbool op de band. Het advies is om die maximumsnelheid niet te overschrijden omdat dit gevaren voor de verkeersveiligheid oplevert.

Caravans en campers

Voor campers geldt dezelfde verplichting als voor personenauto’s. Voor caravans geldt geen winterbandenplicht. Wel levert het monteren van winterbanden onder de caravan voor de wintersportvakantie een betere wegligging op.

Verzekering

Wie zonder schuld bij een ongeval betrokken raakt dat vermeden had kunnen worden door het gebruik van winterbanden, is toch (mede) schuldig. De WA-verzekering zal weliswaar de schade van een eventuele derde partij vergoeden, maar kan deze schade verhalen op de klant tot aan de hoogte van het eigen risicobedrag. Bij een cascoverzekering zal de verzekeraar de schade moeten vergoeden, ondanks het feit dat er op zomerbanden werd gereden. Dekking kan van de hand worden gewezen indien er daarnaast ook nog sprake is van onveilig en strafbaar weggedrag.

Winterbanden duur?

De prijzen van winterbanden zijn ongeveer gelijk aan die van zomerbanden. Door het rijden op winterbanden, spaart u uw zomerbanden. Beide seizoensbanden slijten minder snel als ze bij de juiste omstandigheden worden gebruikt. Ze gaan dus langer mee. Bovendien rijdt u een stuk veiliger.

Meer informatie

Bel voor een vrijblijvende offerte/advies naar 0418-512218, stuur een e-mail of plan uw afspraak direct in via onze werkplaatsplanner.

Schade zonder winterbanden: hoe zit het met aansprakelijkheid en je autoverzekering?

Bron: Independer (www.independer.nl)

In de winter trek je er mogelijk op uit en ga je skiën of snowboarden in bijvoorbeeld Oostenrijk. In sommige omringende landen zijn winterbanden verplicht, in andere landen weer niet. Op deze pagina vertellen we wat in een aantal landen de mogelijke gevolgen voor de aansprakelijkheid en de dekking van je autoverzekering zijn als je schade maakt terwijl je auto geen winterbanden heeft.

Nederland

In Nederland is het niet verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. De overheid stimuleert het gebruik van winterbanden wel, omdat het een stuk veiliger is in winterse omstandigheden. Omdat winterbanden niet verplicht zijn, heeft dit ook geen gevolgen voor de aansprakelijkheid bij een ongeval. Wanneer je in winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en je een ongeluk krijgt, kun je dus gewoon rekenen op normale dekking van je autoverzekering.

Duitsland 

Raak je in Duitsland betrokken bij een ongeval in winterse omstandigheden terwijl je op zomerbanden rijdt? Dan vinden Duitse rechters en verzekeraars dat een bestuurder nalatig is, omdat zijn of haar auto geen winteruitrusting heeft. Eventuele schade wordt dan voor een kleiner deel vergoed. Ook als het niet de schuld is van de automobilist. Had door het gebruik van winterbanden de schade voorkomen kunnen worden of was de schade daardoor minder geweest? Dan is de automobilist voor een deel schuldig.

Oostenrijk

Wanneer je in Oostenrijk tussen 1 november en 15 april geen winterbanden onder je auto hebt en betrokken raakt bij een ongeval, kun je een flinke boete krijgen. Die kan oplopen tot 5000 euro. Het kan ook dat je auto in beslag wordt genomen als je niet voldoet aan de winteruitrusting. 

Zwitserland

In Zwitersland wordt je deels aansprakelijk gesteld als je in winterse omstandigheden bij een ongeval betrokken bent terwijl je op zomerbanden rijdt. Dit terwijl winterbanden niet verplicht zijn in Zwitserland. Het is dus verstandig om wel op winterbanden te rijden als je op wintersport gaat naar Zwitserland.

Andere landen

In andere landen zijn er geen specifieke regels rondom de aansprakelijkheid. Over het algemeen is het wel aan te raden om op winterbanden te rijden wanneer je op wintersport gaat. Dan ben je goed voorbereid op de winterse omstandigheden en heeft je auto sowieso meer grip. Je weet dan ook zeker dat de winteruitrusting van je auto in orde is.

(Bron: Independer | www.independer.nl)

Overzicht per land

Wilt u weten in welk land winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn? Download dan hieronder het overzicht.

bron: BOVAG

Downloads