HomeTipsVakantietips

Vakantietips

 

Om uw reis zonder zorgen te laten verlopen, heeft de BOVAG een lijst opgesteld (zie hieronder) met diverse verkeersregels en voertuigeisen die van toepassing zijn in de diverse Europese landen.

 Over het algemeen zijn verkeersregels en voertuigeisen in alle Europese landen identiek. Op sommige vlakken is het echter oppassen geblazen voor de vakantieganger of voetballiefhebber. BOVAG zet de meest opvallende afwijkingen ten opzichte van de Nederlandse situatie op een rijtje (op basis van laatste bekend informatie. Wijzigingen voorbehouden; aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend).

Gevarendriehoek

In vrijwel alle Europese vakantielanden is een gevarendriehoek verplicht, terwijl in onder andere Duitsland en Kroatië tevens een extra exemplaar nodig is voor een aanhanger of caravan.

Veiligheidsvest

In de meeste Europese vakantielanden is het verplicht om een reflecterend veiligheidsvest aan te trekken in geval van pech langs de weg. In sommige landen geldt die verplichting voor alle inzittenden. Het is dus raadzaam meerdere vestjes mee te nemen in de auto.

Nederland:  niet verplicht
Duitsland:  niet verplicht
Zwitserland:  niet verplicht
Tsjechië:  niet verplicht
Polen:  niet verplicht
Zweden:  niet verplicht
Denemarken:  niet verplicht
Portugal:  niet verplicht voor buitenlandse auto’s
Noorwegen:  niet verplicht voor buitenlandse auto’s
België:  verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder
Frankrijk:  verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder
Oostenrijk:  verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder
Kroatië:  verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder
Luxemburg:  verplicht voor alle inzittenden
Italië:  verplicht voor alle inzittenden
Spanje:  niet verplicht in de auto, maar bij pech gebruik verplicht voor alle inzittenden
Slovenië:  niet verplicht in de auto, maar bij pech gebruik verplicht voor alle inzittenden

 

Verbanddoos

Een verbanddoos is in een aantal Europese vakantielanden verplicht. Formeel gelden deze verplichtingen vaak niet voor buitenlandse automobilisten, maar niet elke agent is daarvan op de hoogte.

Reservelampjes

Een set reservelampjes is verplicht in Spanje, Slovenië, Kroatië en Hongarije.

Brandblusser

In België, Polen, Turkije en Griekenland is een brandblusser in de auto verplicht.

Alcoholblaastest

 • Verplicht in Frankrijk vanaf 1 juli 2012
 • Twee stuks verplicht per voertuig
 • Voorzien van NF-keurmerk (Norm Française)

Radardetectie

Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in alle Europese landen verboden.

Navigatie met flitsmeldingen

 • In Duitsland en Frankrijk moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld! Dit geldt zowel voor losse als geïntegreerde navigatiesystemen, maar ook voor navigatiesoftware op de mobiele telefoon of tablet.
 • In Zwitserland is gebruik èn bezit van navigatieapparatuur of –software met flitsmeldingen ten strengste verboden, op straffe van inbeslagname en een fikse boete. Hier wordt streng op gecontroleerd in Zwitserland!

Fietsendrager

Fietsen of andere zaken mogen in Portugal niet achterop de auto vervoerd worden.

Helm

 • In Groot Brittannië zijn (snor)fietsers en hun passagiers verplicht een helm te dragen.
 • In Spanje is een fietshelm verplicht buiten de bebouwde kom, tenzij de omstandigheden ‘zwaar’ zijn (bijv. steile weg of extreme hitte).

Markering op de caravan

In Spanje is het verplicht om Europees goedgekeurde reflecterende markeringen achter op de caravan aan beide zijden te bevestigen, indien de combinatie van auto en caravan 12 meter of langer is. Dit geldt ook voor Nederlandse kampeerders. De twee markeringen moeten zover mogelijk uit elkaar worden bevestigd, minstens 25 cm (onderrand) en maximaal 210 cm (bovenrand) van de grond.

Brandstof

 • In Duitsland is bij de meeste tankstations Euro95-benzine vervangen door E10, met 10% ethanol bijgemengd. Sommige oudere auto’s kunnen die brandstof niet verdragen. Raadpleeg daarvoor het autobedrijf of kijk op www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/E10/.
 • De benaming van brandstoffen kan verschillen van land tot land. In Tsjechië heet Euro95 bijvoorbeeld Natural95, diesel kan als ‘Mazot’ op de pomp worden weergegeven en in Oostenrijk heet Euro95 juist ‘Super’. De iPhone app ‘Brandstofwijzer’ en via de websitewww.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/brandstofwijzer/ geven inzicht.
 • Vrijwel elk land heeft een eigen systeem voor LPG-stations, waardoor het vulpistool niet past op een ‘Nederlandse’ auto. Neem dan ook verschillende opzetstukken mee op reis, aangezien die ter plekke vaak niet verkrijgbaar zijn.

Koplampen

Denk eraan uw koplampen deels af te plakken wanneer u met uw eigen auto in Groot-Brittannië gaat rijden. Anders verblindt u namelijk de tegenliggers.

Motorkleding

 • In België is het dragen van beschermende kleding op de motor sinds afgelopen jaar verplicht, evenals het dragen van laarzen of hoge schoenen. Benen en armen moeten volledig bedekt zijn.
 • Een reflecterend vlak van tenminste 150 vierkante centimeter is vanaf komend jaar verplicht voor alle motorrijders in Frankrijk, evenals vier reflecterende stickers op de helm.

Bril

In onder andere Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht voor bril- of  contactlensdragers om een reservebril in de auto te hebben.

Huisdieren

In Duitsland en Spanje is voor honden op de achterbank een speciale gordel verplicht, terwijl in Italië in geval van meerdere honden deze verplicht achter een hondenrek moeten worden vervoerd.

Campingpas

Om te kamperen in Scandinavië heeft u in veel gevallen een speciale campingpas nodig, ter plaatse verkrijgbaar.

Bron: BOVAG http://www.bovag.nl/nieuws/Franse_alcoholtesters_en_meer_regels_in_het_buitenland

Meer informatie

Bel voor een meer informatie/advies naar 0418-512218 of stuur een e-mail.