HomeNieuwsMRB-vrijstelling naar 40 jaar

MRB-vrijstelling naar 40 jaar

De dag die je wist dat zou komen, ondanks alle inspanningen van liefhebbers ten spijt: de Eerste Kamer is akkoord gegaan met de aanscherping van de oldtimerregeling: veel meer bezitters dan tot nu toe moeten (weer) wegenbelasting gaan betalen voor hun youngtimer en/of klassieker.

Gisteravond (dinsdag) stemde een meerderheid van de Eerste Kamer voor het totale Belastingplan 2014. Onderdeel van dat plan is het aanscherpen van de motorrijtuigenbelastingregels voor oldtimers. Waar komt het op neer:
Per 1 januari a.s. gaat de leeftijdsgrens van deze vrijstelling naar 40 jaar (was 25). Dus alleen voor auto's van 40 jaar en ouder geldt dat er geen wegenbelasting meer hoeft te worden betaald. Voor benzineauto’s, motoren, bussen en vrachtauto’s van jaargang 1987 en ouder (26-40 jaar oud) kan er gekozen worden voor een 'kwarttarief' met een maximum van 120 euro per jaar. Voorwaarde is dan wel dat er ’s winters (december tot en met februari) geen gebruik wordt gemaakt van de openbare weg. Let wel: dit geldt alleen voor auto's die op benzine rijden. Diesel- en LPG-auto's komen niet in aanmerking voor zo'n 'kwarttarief': die groep krijgt dus te maken met aanzienlijk hogere kosten: namelijk het volle pond aan MRB. Overigens: het drie maanden lang stallen van de auto om voor het kwarttarief in aanmerking te komen gaat pas in per 1-1-2015; over een jaar dus.
Eigenaren van een auto op LPG hebben de mogelijkheid om de installatie uit te bouwen en weer op benzine te gaan rijden om zo te voorkomen dat ze het volledige MRB-tarief moeten gaan betalen. De uitbouw van een gasinstallatie kan het beste worden uitgevoerd door een RDW erkend LPG inbouwstation. De kosten liggen meestal rond de 300 euro, afhankelijk van de benodigde aanpassingen. Een RDW erkend bedrijf kan de keuring die dan noodzakelijk is meteen laten uitvoeren, zodat het kentekenbewijs wordt aangepast en de auto daarmee in aanmerking komt voor het MRB tarief voor benzineauto’s.