HomeNieuwsGroeiende kritiek in Duitsland op tolplannen

Groeiende kritiek in Duitsland op tolplannen

Niet alleen vanuit Nederland en andere aan Duitsland grenzende landen is er veel kritiek op de plannen om tol te heffen op alle wegen, ook in Duitsland zelf neemt het verzet toe.

Afgelopen weekend waren er vanuit de Beierse CSU al geluiden te horen om de tol in grensgebieden niet te heffen. En vandaag komt er felle kritiek van regeringspartner CDU in de persoon van Armin Laschet (CDU-bondsvoorzitter). “ik geloof niet dat het plan in overeenstemming is met het Europese recht”, zei hij. “Maar zelfs als dat wel zo is, dan blijft het plan zeer schadelijk voor onze economie. Tol heffen op alle stadswegen, provinciale wegen en Autbahnen werkt als een toegangsprijs voor buitenlanders. Dit hebben we zo in de coalitie niet afgesproken.”
Ook vanuit coalitiepartner SPD is forse kritiek te horen. Zo zie fractieleider Thomas Oppermann in de "Neuen Osnabrücker Zeitung" dat minister Dobrindt die het tolvoorstel heeft gedaan, goed moet luisteren naar de kritiek van minister Wolfgang Schäuble van Financiën. Volgens Schäuble moet de Duitse motorrijtuigenbelasting vanwege de compensatie voor Duitse burgers voor 50 miljoen auto’s opnieuw worden vastgesteld. In Duitsland is de motorrijtuigenbelasting mede afhankelijk van de vervuiling op basis van de Euro-normering en dat vergt voor de compensatie erg ingewikkelde berekeningen. Gevreesd wordt dat de invoering van tol voor heel veel bureaucratie gaat zorgen, tegenover relatief lage inkomsten en economische schade voor de grensregio’s.
Van Tilborg @ twitter

Wat een heerlijk begin van de week! Ook de eerste positieve klantenreviews al weer ontvangen!… instagram.com/p/BYVwdwuBRdt/

28 augustus